I en tid hvor fysiske samlinger utfordres av spredte arbeidssteder og høyt tempo, har kjøpesenteroperatøren Alti funnet en effektiv modell for lederutvikling. Med godt over 200 ansatte fordelt på 60 kjøpesentre i Norge, har selskapet implementert en digital lederutviklingsmodell i samarbeid med FRONT Leadership som møter behovene i en organisasjon i rask vekst.
Alti har siden oppstarten i 2018 opplevd en formidabel vekst, fra 1 til 60 kjøpesentre på sju år. I dag er selskapet en betydelig aktør i kjøpesenterbransjen med administrasjon og drift som omfatter over 200 ansatte. Disse er fordelt på hovedkontoret i Surnadal, avdelingskontorer i Trondheim, Oslo og Arendal, samt på de enkelte kjøpesentrene over hele Norge.
"I Alti har vi hatt en eventyrlig vekst. Selskapet er ungt, og vi bygger litt stein for stein," forteller Olve Røen, HR-sjef i Alti. "Etter hvert så vi behovet for å sette ledertrening på dagsorden, og etter å ha undersøkt ulike alternativer, endte vi opp med FRONT Leadership."
Med ansatte spredt over hele Norge, var en tradisjonell modell med hyppige fysiske samlinger utfordrende. Alti valgte derfor en tilnærming som kombinerer det beste fra to verdener:
"Vi måtte tenke annerledes med en modell som inkluderer mye digitale samlinger, men samtidig sikrer at folk får trent sammen," forklarer Røen.
Denne modellen har så langt vært gjennomført for fire klasser med totalt rundt 48 ledere. En femte klasse er klar, med oppstart i mai.
Innholdet i programmet fokuserer på praktiske lederverktøy som Alti-lederne kan ta i bruk umiddelbart. Blant temaene som har gitt særlig verdi nevner HR-sjefen:
"Du får noen fine verktøy, og blir mer bevisst på en del ting. Når du er på et slikt opplegg, så nytter det ikke å absorbere alt, men du må plukke ut de tingene som treffer deg," reflekterer Røen.
For å måle effekten av lederutviklingsprogrammet benytter Alti seg av verktøyet Winningtemp som gir løpende feedback på organisasjonens "temperatur" gjennom spørsmål som sendes ut hver 14. dag.
"Vi har sett at ledelsesbolken har steget litt i løpet av denne tiden. Våre ledere scorer ganske høyt, over normen og indeksen," forteller Røen. Han legger til at Alti generelt ligger godt over indeks på alle måltall sammenlignet med andre bedrifter som bruker samme verktøy.
En nøkkel til suksess har vært etableringen av mindre læringsgrupper som møtes mellom de digitale samlingene.
"Vi etablerte læringsgrupper på fire personer som møttes mellom de digitale samlingene. De satte av 1-2 timer hver gang for å gå gjennom oppgaver og temaer, reflektere over det som hadde skjedd, og skape noe ut av det," forklarer Røen.
Interessant nok har flere av disse gruppene fortsatt å møtes også etter at det formelle programmet ble avsluttet, noe som tyder på at modellen har skapt en vedvarende læringskultur.
Etter en periode med rask vekst og implementering av lederutvikling for fire klasser, planlegger Alti nå å konsolidere læringen før de tar neste steg.
"Foreløpig er vi mest opptatt av å få gjennom den siste klassen, og så ta en pause på kanskje et års tid før vi ser om vi kommer i gang med noe nytt," sier Røen.
På lengre sikt vurderer selskapet å utvide kompetansehevingen til flere medarbeidergrupper, som for eksempel driftsledere og andre ansatte.
"Det er en god investering, fordi det handler om å gjøre seg attraktiv som arbeidsgiver og bevise at du vil legge til rette for at ansatte skal få utvikle seg," understreker Røen. "Det gjelder ikke bare lederne - med gode ledere får du også ansatte som blir mer fornøyd, og som kan yte bedre."
I en tid med høyt tempo og distribuerte team, viser Alti hvordan en gjennomtenkt hybrid modell for lederutvikling kan skape resultater som varer.