Hva er det verste den tidligere læreren Gunn Brigitte (49) vet? Svaret er ledere som mener de rett og slett ikke klarer å endre seg. Endring er kanskje vanskelig, men det er ikke umulig.

Av Rita Tvede Bartolomei 

– Jeg liker å stille ærlige og direkte spørsmål. Jeg vil utfordre ledere til å se seg selv og sine handlingsmønstre. Skal du utvikle deg som leder kan du ikke ha et låst tankesett. Nei, jeg gidder heller ikke å høre på alle ulike varianter av dårlige unnskyldninger. Slik som at «jeg bare er sånn», sier lederutvikler i FRONT Leadership, Gunn Brigitte Danielsen, med glimt i øyet.

Gode ledere

Stoppes du av dårlige unnskyldninger?

For det er, som hun formulerer det selv:

– Du må ikke komme med et slikt bullshit-svar til en lærer. Som viser at du ikke orker å prøve en gang, sier hun smilende.

Hun bekrefter at noen personer er mer egnet enn andre, til å bli virkelig gode ledere. Men egentlig handler alt om innsats og vilje til endring.

– Det vet egentlig også de lederne som kommer med unnskyldninger for å slippe å endre seg, tilføyer Gunn Brigitte.

Gode ledere

Likhetene mellom læreryrket og lederutvikling

Lederutvikleren i FRONT Leadership er opprinnelig fra Kristiansand, men har bodd i Stavanger hele sitt voksne liv. Hun startet yrkeslivet som lærer i ungdomsskolen. Da lærte hun mye om ledelse.

– Å lede 30 ungdomsskoleelever gjennom et helt år, er ledelse i særklasse, sier hun.

Etter mange år som lærer, fikk det Gunn Brigitte til å innse at hun kunne bruke erfaringen til å jobbe med voksne.

– Jeg ønsket å gjøre andre mennesker gode, hjelpe dem med å nå sine mål, og finne troen på seg selv. Det er egentlig akkurat det samme jeg holdt på med i ungdomsskolen, sier hun engasjert.

Likevel er det en stor forskjell mellom elever og lederen. Forskjellen har ingenting med alder og erfaring å gjøre.

– Elever i grunnskolen er faktisk nødt til å være på skolen. Men ledere er ikke tvunget inn i jobbene sine, sier hun.

Lederne har selv valgt å lede andre

Nettopp derfor må man forvente at de ønsker å gjøre en god jobb, presiserer hun.

– Jeg er veldig opptatt av den enkeltes ansvar for å få det til å fungere. Ingen kan kun være der for seg selv på jobb, enten man er leder eller ansatt. Selv om ledere må være med på å skape trivsel, så gjelder det så klart også for medarbeidere, sier Gunn Brigitte Danielsen.

Det er uansett slik at lederutvikling også påvirker medarbeiderne positivt: Vellykket ledertrening forandrer hvordan lederne er med sine ansatte og hva de stiller av krav.

– I tillegg får det ledere til å innse at de må ta oppgaver bort fra seg selv. Altfor mange ledere tenker at de skal gjøre alt på egenhånd. Dette er ikke oppgaven til en leder, selv om det å delegere er vanskelig. Du må gi slipp på kontrollen, og la dine medarbeidere få mulighet for å vokse og utvikle seg, sier Gunn Brigitte.

Gode ledere

Fra lærer til konsulent: Til 40-årskrise

Gunn Brigitte startet for seg selv som konsulent i 2007. Oppdragene var for både offentlige og private foretak. Hovedsakelig med temaer rundt arbeidsmiljø, konflikthåndtering og medarbeiderinvolvering.

– Da 40 års-krisen slo til, og alle vennene begynte å løpe halvmaraton, begynte jeg på en videreutdanning. Min maraton ble først en videreutdanning i tverrfaglig veiledning, før jeg gikk videre til å ta en master i endringsledelse ved Universitetet i Stavanger, forteller Gunn Brigitte.

Ved Universitetet i Stavanger (UiS) fikk hun også bidra på lærersiden, hvor hun har vært med å utvikle emnet “Ledelse som praksis”, til å bli tettere knyttet til praksis.

– Og med arbeidsmåter som sikrer at studentene i større grad er aktive, og lærer gjennom å gjøre, innskyter hun.

Savnet fellesskapet som ansatt

FRONT Leadership oppdaget hun ved en tilfeldighet i 2021. På det tidspunktet var Gunn Brigitte lei av å jobbe for seg selv, og hun ønsket å være del av et kollegiale.

– Jeg er en veldig sosial person, og det tøffeste med å drive for seg selv, er å ikke høre til en gjeng – et felleskap, forteller hun.

Derfor begynte hun så smått å se etter jobber hos ulike konsulentselskaper. Høsten 2021 kom hun over annonsen som sa: Er du vår neste lederutvikler?

– FRONT Leadership hadde de samme verdiene som meg. Det fant jeg raskt ut av. Blant annet dette med at du må trene på å bli en god leder, og at utviklingen må gå over tid, sier hun.

Som lederutvikler hos FRONT følte hun dessuten at det virkelig var plass for henne som person.

– De gir plass til å være annerledes. Noe som igjen gjør det lett å være Gunn Brigitte der, sier hun åpenhjertig.

Design uten navn 2023 02 16T080919.458

Vi snakker annerledes om ledelse, men …

Lederutvikleren påpeker at hvordan vi snakker om ledelse nå i 2023, er veldig annerledes enn for 30 år siden. Hvordan ledere faktisk «gjør» ledelse – hvordan de faktisk er ledere. Nei, det er en helt annen sak:

– For mye er dessverre ganske likt nå som før. Skal man drive på med ledelse, så kan man ikke kun ha møter og sitte inne på kontoret, sier Gunn Brigitte.

Hun har forståelse for at det helt klart er en utfordring for ledere, at de har så mange andre oppgaver som må gjøres. Mange ledere føler derfor at de rett og slett ikke har tid, til å bruke tid på sine ansatte. Dette er helt feil strategi (i hvert fall om du skal lykkes som leder).

Gunn Brigitte Danielsen 43593 WEB

En god leder må være interessert i mennesker. De må ønske å bli kjent med sine ansatte, de må bry seg, og de må bruke tid på menneskene rundt seg. At ansatte er selvdrevne er fint, men lederne må vise nysgjerrighet, og være interessert. Samspillet er viktig. Både for å holde på motivasjonen, og for å sikre en best mulig praksis, forteller hun.

God fagspesialist, men halvdårlig leder?

Dessverre fortsetter mange ledere med å være det de var før lederrollen: Knakende dyktige fagspesialister. Det gjør dem ikke til knakende gode ledere.

– Veldig mange bedrifter har kjempeflinke fagspesialister, som settes til å være ledere på et eller annet tidspunkt. Da mister bedriftene den beste fagspesialisten sin, og får en halvdårlig leder i retur. Det er en helt annen ting å være leder, enn å være fagspesielt, sier Gunn Brigitte.

For det er et problem, nevner lederutvikleren, at mange ledere har bygd opp sin identitet rundt faglig dyktighet.

– Være den som blir spurt av medarbeidere, og som alltid har orakel-svarene, som har fasiten på alle problemene, sier hun.

Det er en misforstått tolkning, og utførelse av ledelse:

– Poenget med ledelse er ikke å gjøre alle oppgavene selv. Det er å skape resultater gjennom andre, minner hun om.

Den dårligste lederen

En leder som forblir i fagspesialist-rollen, er per definisjon en dårlig leder. Likevel er det fristende å spørre Gunn Brigitte om hva som kjennetegner den dårligste typen leder.

– Er det den kontrollerende tyrannen? Eller er det den vage, konfliktskye?

Noen sekunder senere kommer svaret:

– Den dårligste lederen er den som tror han eller hun er ferdig utviklet. For en leder blir aldri ferdig utlært, sier hun.

Dette er lederen som attpåtil ikke liker mennesker og som ikke er nysgjerrig.

– Som rett og slett ikke ønsker å finne ut av hvordan de påvirker andre rundt seg. På godt og vondt, konkluderer Gunn Brigitte Danielsen.

New call-to-action