FRONT Leaderships nye lederutvikler, Camilla Caspersen (39) fra Oslo, forteller at det gir henne enormt mye glede å utvikle gode ledere.

Av Rita Tvede Bartolomei 

Egentlig er Camilla diplomøkonom fra Handelshøyskolen BI. Derimot var det mer tilfeldigheter, som førte henne inn i HR og lederutvikling.

Camilla Caspersen

– Jeg har alltid hatt en forkjærlighet og omsorg for menneskene rundt meg, uansett hvilken stilling jeg har vært i. Å samarbeide med andre, spille ball og være med på deres utvikling, gir meg mye glede og positiv energi. For jeg har tro på at stor magi kan skapes gjennom god ledelse, sier hun.

Ble med i nettverk for lederutviklere

I oktober 2022 startet Camilla Caspersen i FRONT Leadership, og blir del av selskapets team av totalt 9 lederutviklere. Nå blir hun med på reisen videre, og skal hjelpe FRONT med å nå målet om å utvikle 4000 ledere i løpet av 2023.

Tidligere har 39-åringen jobbet i toppledergruppen som HR-sjef i både Academic Work (rekrutterings- og bemanningsselskap) og Foodora (Q-commerce-gigant innen matleveringstjenester). Camilla ble kjent med FRONT Leadership, gjennom det største nettverket av lederutviklere i Norge.

Nettverket grunnla daglig leder Mats Kristensen sammen med professor Jan Ketil Arnulf, i en kjeller på Frogner, høsten 2017.

– Her har jeg vært med siden 2020, og i nettverket ble jeg kjent med Mats. Vi fant raskt ut at vi hadde samme syn på lederutvikling, sier hun.

Hun snakker om FRONT-metodikken for ledertrening, som baserer seg på at ledere må få tid til å øve seg på ledelse i praksis:

– Gjennom små drypp av lederutvikling gjennom hele året. Og FRONT var jo virkelig i front på akkurat dette, sier hun.

God ledelse

Foto: Foodora

«Jeg har tro på at stor magi kan skapes gjennom god ledelse»

Korte lederkurs gir en tung verktøykasse

Intensive, korte lederkurs har vært malen for mye lederutvikling opp gjennom årene. Men Camilla forklarer at det hjelper lite å gi lederen 10 verktøy i verktøykassa, som deretter kun skal øves litt på over 2 dager.

– Så står lederne alene i ilden, når de er tilbake på kontoret. Da blir verktøykassen tung å bære. Det er nyttigere å fylle på med et par verktøy av gangen, og la dem få ro til å bli gode på disse, før vi går videre, sier hun.

Da får lederne også mulighet til å få feedback underveis, og ikke minst utveksle erfaringer.

– Som lederutviklere må vi i tillegg sørge for at vi tilpasser lederutviklingen til hver enkelt bedrift, deres fase og ønsket utvikling, sier Camilla Caspersen.

God ledelse

For lite tid til å lede

Tiden til ledere, spises dessverre ofte opp av møtevirksomhet, brannslukking og kundemøter som haster. Da blir det lite rom i hverdagen til å faktisk utøve ledelse og bli en bedre leder.

– Når ledere kun har tid til å utøve ledelse i 110 km/timen, kommer skylappene fort på. Det trengs en forankring i toppledelsen om at ledelse er viktig, sier hun.

For ledelse er alltid viktig, og bør alltid være en prioritet.

Kanskje er satsing på god ledelse ekstra viktig nå som mye er usikkert. Det er etter mitt syn den beste investeringen en bedrift kan gjøre, sier hun.

«En god leder må ha en genuin interesse for menneskene rundt seg»

Å skape engasjerte (og nysgjerrige) ledere

Camilla forteller at hennes mål for lederutvikling, alltid er å skape engasjerte, nysgjerrige og genuine ledere.

– Hvis man skal forstå hva som er ansattes drivere for engasjement, så må man være en tilstedeværende, autentisk og engasjert leder, sier hun.

Allerede etter noen få måneder i den nye jobben hos FRONT Leadership, sier hun at det gir henne mye å oppleve hvordan menneskene hun jobber med, kontinuerlig vokser som ledere.

– Ja, det kan gjøre litt vondt å utvikle seg, og det kan være ukomfortabelt å bevege seg utenfor komfortsonen, sier hun med et smil, og tilføyer:

– Men det må til for å vokse, og bli bedre som leder. Det er helt naturlig at lederne synes noe av det de må arbeide med er både utfordrende og vanskelig, sier Camilla Caspersen.

Den mest undervurderte lederegenskapen?

Camilla trenger ikke å gruble lenge over det spørsmålet. Etter noen sekunder svarer hun:

– En god leder må ha en genuin interesse for menneskene rundt seg, sier hun.

Hun tilføyer at omsorg for andre, er tett knyttet opp mot denne viktige lederegenskapen.

– Evnen til å skape trygge og gode relasjoner, ikke minst gi en psykologisk trygghet for dine ansatte. Når alt dette er på plass, og du har lært dine medarbeidere å kjenne, kan du tilpasse lederskapet til å skape ønskede resultater, sier hun.

Fundamentet er trygghet

Men uten et slikt grunnlag, skapes usikkerhet, utydelig kommunikasjon og et lite gunstig engasjement.

– Som ledere har vi en enorm påvirkningskraft på dem rundt oss. Vi må ha respekt og ydmykhet for den posisjonen, sier hun.

Lederutvikleren, som har flere år bak seg som toppleder i næringslivet, har selv observert og opplevd mindre god ledelse.

– Derfor vet jeg hvor stor påvirkning det kan ha på engasjement og resultater for en bedrift, sier hun.

Camilla Caspersen 102 WEB

Om å tilpasse lederskapet til menneskene

Hun sier at den største feilen mange ledere gjør, er at de ikke klarer å tilpasse lederskapet til personene de leder. Eller at de tror at de er “utlærte” ledere.

– Vi må bruke tid på å lære å kjenne medarbeiderne våre. Hva er deres styrker, utviklingsområder og hva er deres drivere for engasjement, sier hun.

Selv om du leder det samme teamet over 5 til 10 (kanskje 20 år), vil også disse menneskene forandre seg.

– Medarbeiderne dine vil kunne oppleve sorg, glede, familieforøkelse, sykdom – alt som livet byr på. De er ikke nødvendigvis de samme menneskene konstant, sier Camilla Caspersen.

Så kommer hun med en oppfordring:

– Våg å spørre ansatte om hvordan de egentlig har det. Ikke kun på jobb, men i livet generelt, sier hun.

New call-to-action