Går hele arbeidsdagen med på å sjekke mail? Har du kanskje blitt kongen eller dronninga av møter? Leder du deg selv, men ingen andre? Høres dette velkjent ut, bør du lese videre (før du sjekker neste mail).

Av Rita Tvede Bartolomei

– Veldig mange ledere glemmer at å være leder ikke betyr å gjøre alt selv, eller å detaljstyre ansatte. Hovedoppgaven din er å få andre til å bli den beste utgaven av seg selv. Din viktigste oppgave som leder er ikke heller å sjekke mailer konstant, eller å innkalle til søvndyssende møter uten mål og mening, sier lederutvikler for FRONT Leadership, Øyvind Tjernæs.

Øyvind Tjernæs

Øyvind Tjernæs

Lederutvikler, FRONT Leadership

Nå skal han ta deg gjennom, det han mener er de 5 vanligste fellene ledere går i:

1) Du lever og ånder for å sjekke mailen

«Jeg må bare sjekke mailen», er en replikk som går igjen og igjen hos ledere, påpeker Øyvind.

– Noen antar at med en gang de blir ledere, så er sjekking av mail noe av det viktigste de skal foreta seg. Så tenker lederen at de ansatte, nei de får lede seg selv, forteller han.

Men du trenger ikke sjekke mail konstant. For er noe virkelig prekært: Da vil du få mailen på nytt.

– Det kan du være sikker på. Som leder er det veldig lett å administrere seg selv i hjel. Da glemmer man å lede, og ender opp med aktiviteter som det velkjente e-post-ritualet. Samtidig som lederen gjør seg selv utilgjengelig, og lukker døra til kontoret bak seg, sier han.

2) Du har snart et OL-gull i møtevirksomhet

Et problem mange ledere har, er at de nærmest møter seg selv og sine ansatte i fillebiter. Men uten at noen, kommer noen som helst vei med møtene.

– Så røsker lederen folk ut fra arbeidsflyten, og bruker en time ja, kanskje lenger tid, på et unødvendig møte. Min personlige mening er at rundt 1/3 av alle møter er totalt bortkastet tid. Ofte utløses en slags FOMO (Fear Of Missing Out)-mekanisme: Man bare mååå ha det møtet, fordi det har blitt en innarbeidet vane. Noen setter derfor opp faste møter hver uke – uten at det er nødvendig, sier Øyvind.

Tipset han gir til effektive møter (for det finnes så klart noen av dem) er å alltid ha et konkret mål med møtet, og en struktur.

– Under pandemien ble det dessverre en trend å ha altfor mange Teams-møter. De fylte opp hver eneste time av arbeidsdagen. Ansatte og ledere trenger den verdifulle relasjonsbyggingen med småpraten ved kaffemaskinen eller i lunsjen, sier han.

3) Du leder deg selv (men ingen andre)

Ledere lager nemlig ikke resultatene. Jobben deres er å få andre til å lage resultatene. De skal få andre til å skinne. Enkelte ledere som Øyvind møter i sin jobb, har gjerne hatt for vane å holde kortene veldig tett til brystet.

– Slike ledere har en oppfatning av at når man først har fått ansvaret for veeeldig mange oppgaver, så skal man utføre alle disse selv. Slik er det ikke. Det er det mange som tror. Men ingen kan gjøre alt selv. Til og med Batman hadde Robin, sier han.

Mange ledere er dyktige fagspesialister, og derfor klarer de ikke å legge denne rollen helt vekk som ledere.

– Selv om de ikke nødvendigvis er tyranniske, så er de overbevist om at jobben gjøres best av dem selv. Helt alene, sier lederutvikleren.

4) Du er livredd for konflikter og vil gjøre alle fornøyde (hele tiden)

Det er faktisk mulig å være en altfor velmenende, diplomatisk leder. Selv om du er en god leder på flere andre områder, så vil du svikte i rollen om du skal gjøre absolutt alle til lags.

– Det er som generalløytnant Robert Mood har uttalt: «Ledelse er ikke nødvendigvis en popularitetskonkurranse». Noen ganger må man skjære gjennom og si at slik blir det, sier Øyvind.

For det er ikke mulig å tilfredsstille alles behov, hver eneste dag, 365 dager i året. Du kan ikke gi alle ansatte ferie de første 3 ukene i juli, og ikke alle i bedriften kan bestemme hvor julebordet skal være.

5) Du er en kontrollerende, selvdyrkende tyrann

Tyranniske ledere mener at ansatte skal behandles som en gressplen: Slås ofte, og holdes nede. Slike ledere er ikke bare best i alt, de stoler rett og slett ikke på noen. De er paranoide og tror alltid det verste om sine medarbeidere. I tillegg har de en arrogant tendens til å skyte fra hofta: Uten å ha peiling på konsekvensene av sine beslutninger. De vet jo alltid best.

– Så står de faglige rådgiverne der som akvariefisk og skjønner ingenting. Ledere som dette mangler tillit til andre, og må sjekke hva medarbeidere gjør hele tiden. Dette er avviksorienterte ledere, som skaper intern splid og en fryktkultur. Der alle er redde for å gjøre noe galt, og ingen spiller hverandre gode, forteller Øyvind Tjernæs.

Manipulering er også et kjennetegn. De kan ringe deg en kveld, med sukkersøt stemme. Så påpeker de hvor viktig det er at du får slappet godt av:

– Men først må du gjøre en veldig viktig oppgave for bedriften. Den oppgaven trenger jeg at du gjør nå, sier Øyvind.

Lead on screen