En virtuell romferd ble selskapets månelanding

Historien om oss

En virtuell romferd ble selskapets månelanding

 

I 2011 deltok Mats Kristensen på et lederutviklingsprogram i USA. Sammen med andre hobbyastronauter, loste han et romskip trygt frem til en fjern planet. Romferden ga Mats astronomisk lite ledertrening. Derfor bestemte han seg for å skape noe helt nytt og annerledes.

Av Rita Tvede Bartolomei

Etter å ha fullført et 5-dagers, lederutviklingsprogram i regi av sin forrige arbeidsgiver (til den nette pris av 200.000 kroner per pers), fikk deltagerne servert konklusjonen fra programansvarlig:

– Ta med deg 1 ting av det du lærte på romreisen, tilbake til virksomheten. Så skal du gjøre noe med det. Om jeg kan takke programmet for noe, så ble jeg i alle fall inspirert til å gjøre noe med måten lederutvikling blir utført på, forteller medgründer av FRONT Leadership og lederutvikler, Mats Kristensen.

Eventbasert ble byttet ut med evidensbasert ledertrening

For om utbyttet av et lederutviklingsprogram kun er 1 ting, da er noe virkelig galt med programmet og ambisjonsnivået, påpeker Mats og utdyper:

– Derfor utviklet jeg et lederutviklingskonsept i 2015, som var evidensbasert og ikke eventbasert. Vi ville gi ledere ledertrening som gikk over tid, som baserte seg på forskning, kontinuerlig læring og praktisering av nye kunnskaper. Når lederutvikling tar utgangspunkt i at ledelse er en profesjon, som det tar tid å bli god på, får man virkelig gode ledere, sier han.

Nei, FRONT Leadership (som i starten het Leadership Weekly) arrangerte ikke treff på Norefjell med boblebad før middag og rødvin foran peisilden. De gjorde noe helt annet.

– Vi var opptatt av å være ute på arbeidsplassene, og tettest mulig på ledelsen. For å finne ut hva behovene til foretakene var. Slik at vi best mulig kunne utvikle lederutvikling som var tilpasset hvert enkelt foretak, og hver enkelt leder som individ, sier han.

Helt uten salgserfaring, og uten en eneste kunde eller et eneste prospekt, ble det først en famlende start på lederutviklingskonseptet for

Mats Kristensen og medgründer Stian Jensvoll. Helt til noen forskere på andre siden av Atlanteren utga en studie i 2017 (Lacerenza et al.). Det var en grundig metaanalyse som underbygget FRONTs metode.

– Forskerne anbefalte de samme prinsippene vi fulgte for god lederutvikling. Men for å få sterkere troverdighet ut i det norske markedet, lanserte vi vårt eget forskningsprosjekt i samarbeid med blant annet NIFU og BI med 540 deltagere fra fem ulike virksomheter. Her klarte vi å dokumentere signifikant fremgang hos lederne, helt uten av lederne møttes fysisk: Kun digitalt, sier Kristensen.

Forskningsprosjektet ga FRONT Leadership 12 nye læringspunkter, som du kan lese mer om i MAGMA (Hvorfor ha lederutvikling på seminar når du kan ha ledertrening på jobb?) Ett av disse var at sosiale treff er samlende og styrker helt klart sosiale bånd, og deres effekt skal ikke nedvurderes. Men styrking av nettverk og relasjoner, er ikke det samme som å styrke lederes evner til ledelse.

– Ja da, jeg fikk møte kjempemange hyggelige mennesker, og fikk smake på kjempegod rødvin på lederprogram i USA. Men ble jeg bedre på å lede? Kun ved å være med på et intenst, Star Wars-lignende rollespill i galaksen? Fordi selskapet var anerkjent som topp 3 i verden på lederutvikling gjennom flere ti-år? Nei. På ingen måte. Enkeltstående, korte events, gir kun en liten munnfull. Det er som å drikke vann med brannslange, hvor det blir mye søl og mye som går til spille. Ledelsestrening er en kontinuerlig prosess, som heller bør fordøyes med et vannglass av gangen, sier han

Les også: Verdensledende på ledelse

Byttet ut E-læring med digitale ledertreff

Måten FRONT Leadership jobbet på i starten, var nemlig noe helt annet enn det som var trenden i lederutvikling for 5 til 10 år siden. Eventbasert lederutvikling, ble gjerne da supplert med korte e-læringskurs, som kunne utføres med venstrehånda.

– Ambisjonen til E-læringsdeltagerne var ofte å kun og klikke seg gjennom kurset på datamaskinen sin. Ikke å lære seg å bli bedre ledere, eller å endre lederadferden sin, sier Mats Kristensen.

FRONT Leadership var opptatt av digital læring som ga resultater, og faktisk endret lederadferden.

– Mens andre lederutviklere arrangerte konferanser og ulike typer events, så kombinerte vi fysiske treff med virtuelle treff. Videomøter var ikke så utbredt den gangen, og ble ikke mye brukt før pandemien åpnet øynene til de fleste, sier han.

«If you don’t use it, you lose it». Ordtaket gjelder for mange ferdigheter her i livet. Prinsippet gjelder definitivt for lederegenskaper.

– Ledelse er et praktisk fag, og du må kontinuerlig trene på å være en god leder. Ledelse er ferskvare, akkurat som muskler, sier han.

Derfor blir de 40 timene, som lederutviklingen i FRONT Leadership, består av, spredt utover 12 måneder. Den viktigste biten av lederutviklingen er praktisk trening. Den foregår ikke sammen med lederutvikleren, eller nedgravd i ledelsesteori, men i den virkelige verden – der verdien av ledelse skapes.

– Vi følger 70-20-10-prinsippet: 10 prosent er læring fra oss lederutviklere, 20 prosent er læring deltagerne gir til hverandre, og de resterende 70 prosentene, er å ta med seg den nye kunnskapen inn i lederrollen. Lærdommen må praktiseres, og brukes hver eneste dag på jobben. Du kan suge til deg så mye ledelsesteori du vil, men teorien har ingen nytte, om du ikke setter den ut i praksis, sier Mats Kristensen. Våre lederutviklere leder deltakerne gjennom det hele og setter alt dette i system og struktur

Fra null kunder til flere tusen ledere

Pandemien ble en «make-or-break»-situasjon for mange bedrifter i Norge. Men da Erna stengte Norge, 12. mars 2020, ringte FRONT Leaderships viktigste kunde.

– Ikke for å sette kroken på døra, men for å bestille mer lederutvikling. Plutselig var alle på Teams og Zoom, og da hadde vi allerede mange års erfaring med å holde ledertrening digitalt, sier Mats Kristensen.

Det er tydelig at evidensbasert ledelsesutvikling, trumfer eventbasert lederutvikling: Siden pangstarten i 2017, har FRONT Leadership hjulpet mer enn 3000 ledere å bli mer effektive ledere. Omsetningen har økt fra 9 millioner kroner i 2020, til 28 millioner kroner i 2022. Antall årsverk har økt fra 2 til 11 i samme tidsperiode.

– Det er selvsagt visjonen vår som driver oss, og som setter retningen. «Alle skal ha en fantastisk leder» innebærer mye, for «alle» er mange. Det er 209.000 kun i Norge, og hele 300 millioner på verdensbasis. De fleste trenger hjelp og mange trenger krisehjelp, sier Mats.

I 2020 var 500 ledere med på lederutvikling, med en dobling til 1000 ledere i 2021. I løpet av 2022 vil 2000 ledere få lederutvikling gjennom FRONT Leadership. Ambisjonen for 2023 er å fortsette den sterke veksten: 4000 ledere som får lederutvikling i løpet av 12 måneder.

– Antallet ledere i prosess, er selvsagt viktig for oss, men kvantitet spiller ingen rolle, dersom kvaliteten er dårlig. Vi må samtidig se hver eneste leder som et unikt individ med sine behov og forutsetninger, og tilpasse løpet deretter. Jobben vi har foran oss er svært viktig og krevende. For det må da være en årsak til at vi har fått en mann på månen? Likevel strever bedrifter fortsatt med noe så viktig og lønnsomt som effektivt lederskap, sier han

Mats kristensen lurer på om du trenger råd om lederutvikling? Book gratis rådgivning

Markedsrapport 23