Hva topplederen kan lære av en programleder

– Skal du virkelig connecte med mennesker, er det én hovedregel som gjelder: du må se rett i kameralinsa, sier programleder Hedda Kise. Hun lærer ledere hvordan de skal lede ved å virkelig komme gjennom kamera og påvirke, enten det er foran laptopen, i studio eller de blir filmet ute i miljø.

Etter snart 30 år som programleder i NRK og TV2, ser Kise et enormt potensial hos ledere til å kunne informere og påvirke mer effektivt. Hun viser deg hvordan du skal opptre foran kamera med overbevisning, og hun hjelper med å skrive manus som virkelig treffer.

HeddaKise rundt

Hvor skal du se?

Mange ser på seg selv på skjermen når de snakker, andre ser på den de snakker til, atter andre nistirrer på stikkordene sine. Problemet er at kamera ikke er plassert bak de ulike elementene, og de du snakker til, vil derfor oppleve at du ikke synes at de er viktige. Avstanden blir større. Du risikerer å miste viktige muligheter, samarbeidspartnere og talenter.

-Pass på at du ser i kamera 80-90 prosent av tiden så lenge du er synlig på skjermen, også når du snakker direkte til noen eller responderer på noe de sier, råder den erfarne programlederen.

Ønsker du mer informasjon om kameratrening og Lead on screen-programmet, les mer her.

Hva fungerer på kamera?

-Nå som pandemien er over, er det tydelig at også amatørenes tid forbi, sier Mats Kristensen, CEO og lederutvikler i FRONT Leadership.

Toppledere kommer til oss og sier at de trenger å lære hvordan de skal opptre foran kamera med trygghet og troverdighet, og hvordan de kan sette sammen innhold som fungerer via skjermen, forteller Kristensen. Løsningen er programmet Lead on Screen med Hedda Kise.

 

Design uten navn 2022 08 10T092536.981

Overdriv smilet, underdriv faktene

-Ordene du bruker er selvsagt viktig, men kroppsspråket er enda viktigere, fordi det lett kommer i veien, forklarer programlederen som foreslår en enkel huskeregel: overdriv smilet, underdriv faktene.

-Kamera zoomer inn på øvre del av kroppen din, ofte bare ansiktet. Det betyr at mimikken og kroppsspråket ditt kommer mer frem. I tillegg sitter folk og nistirrer på deg på en måte som de ikke ville gjort i et fysisk møte, forklarer Kise. Hvis du bare smiler med munnen og ikke med øynene, vil du lett bli oppfattes som falsk. Bruker du hendene mye når du snakker, kan du virke desperat.

Praktisk hjelp

Hedda Kise bruker aktivt kamera for å illustrere de ulike programleder-grepene som er nyttige for alle som skal lede, informere, undervise og påvirke gjennom kamera.

-Alle ser at hvis jeg ikke ser i kameralinsa, så virker jeg ufokusert, arrogant og lite engasjerende, mens hvis jeg ser i linsa, så skaper jeg følelsen av å virkelig se, lytte og forstå den jeg snakker til, samtidig som jeg gir masse energi og skaper engasjement, sier Hedda Kise som mener at ledere burde se på kamera som en stor fordel, og ikke et nødvendig onde.

Mer nærhet

-Hvis du ser i linsa, smiler med øynene og toner ned bruken av armbevegelser, så vil det at kamera er zoomet inn på deg, gi deg muligheten til å skape mer nærhet med den du snakker til, enn i et fysisk møte, forteller Kise.

– Hvis du iblant lener deg virkelig nært kameralinsa, samtidig som du smiler med øynene og snakker litt saktere, så vil du garantert få den andres oppmerksomhet og tillit, tipser Kise.

Ta ledelsen

Behovet for å ta ledelsen – også på kamera – ble tydelig under TAKE LEAD – konferansen rett før sommeren. Hedda Kise var konferansier og viste to korte videoer på storskjerm som illustrerte noen av de mange programleder-triksene som ledere og lederutviklere kan bruke for å påvirke mer. Hennes Lead on Screen-opplegg fikk et enestående gjennomsnitt på 9 av 10 mulige poeng fra deltagerne på det som er Norges største konferanse for lederutviklere.

-Raskt fikk jeg svært nyttig og praktisk kunnskap om hvordan formidle budskap og påvirke mer gjennom kamera, skrev en av deltagerne på evalueringen.

 

Vil du se hvordan du skal komme gjennom kamera for å påvirke mer? Trykk her for å se én gratis Lead on Screen – video

Raskt og enkelt

-Det verste jeg vet er snakking rundt grøten. Derfor lærer jeg bort alle programleder-triksene raskest mulig slik at ledere kan bruke all sin energi på innholdet, sier Kise som selv har erfaring med å lede andre og vet hvor viktig tid er for ledere som vil holde seg på topp. I hele sin journalistiske karriere som programleder har hun jobbet med stramme deadlines.

Studio-løsning

Mange ledere motiveres av at de gjennom kamera kan påvirke og informere langt flere, langt raskere.

– Nå kan vi også tilby en praktisk studio-løsning der lederne kan få den hjelpen de trenger for å lage profesjonelle opptak eller direktesendinger, enkelt og raskt, sier Kise. Noen ønsker hjelp med kun fremførelsen eller teknikken, andre vil også ha hjelp til manuset og innhold.

Fremtidens ledelse

Den nye normalen innebærer mer bruk av kamera i kommunikasjonen, både med kunder, samarbeidspartnere og medarbeidere. Møter på Teams og kommunikasjon på video, er bare begynnelsen på hva som kommer. Folk sitter stadig mer distribuert. I tillegg vil den kommende generasjonen ansatte helst bli formidlet til via skjermen. For at milennierne skal ønske å jobbe for din virksomhet – og bli der, må du som leder være up to date i forhold til kommunikasjon via kamera.

Advarsel

Kise advarer mot å tro at det som fungerer i et fysisk møte, også vil fungere på kamera. Ofte får det motsatt effekt, og du kan på et blunk miste all troverdighet og tillit. Når du gjør noe feil på kamera, blir feilen ekstremt tydelig og kan få langt større konsekvenser. Foran kamera, har du ikke din vanlige trygghet og du kan lett virke usikker. Du får ikke påvirket, engasjert og istandsatt andre slik du ønsker.

– På kamera må du bruke alt fra tonefall, kroppsspråk og klær til lyssetting, lokasjon, bakgrunner og rekvisitter for å fange interesse, skape tillit, nærhet og fellesskap. Intuitivt skal du vite hvilke ord du skal bruke, slik at det treffer, motiverer, engasjerer og påvirker mest mulig

Eventyrlige effekter

-Det er ekstra givende å hjelpe ledere som i utgangspunktet er redde for kamera eller ser på det som et tidssluk, sier Kise og løfter frem flere gode effekter av å lære seg hvordan man skal opptre foran kamera. Du kan nå langt flere, langt raskere. De ansatte vil oppleve at du er mer til stede. Du vil knytte sterkere bånd til dine samarbeidspartnere. Du vil få mer forståelse hos kundene. Mindre reising bidrar positivt til miljøregnskapet.

Lead on Screen

– Du kan virkelig gjøre en forskjell i verden ved hjelp av et lite kamera, sier den erfarne programlederen som brenner for å lære bort alle programleder-triksene slik at det er lett å forstå og gjøre selv.

– Noen ønsker foredrag, andre ønsker et halvdags work shop, atter andre vil ha coaching en-til-en eller i mindre grupper, forteller Hedda Kise som sammen med FRONT Leadership også har utviklet et Lead on Screen leder-program med fire moduler over et halvt år.

Kameratrening