En arbeiderklassesønn fra København, bygget opp den norske filialen til Flos Norge, en av verdens største designbelysningskonsern. 130 jobbavslag ga administrerende direktør Thomas P. Sommerlund Hansen (58) en pangstart på næringslivskarrieren.

Skrevet av: Rita Tvede Bartolomei

Barndomshjemmet i Østerbro hadde kun tre rom – og var uten bad. Det delte han med sine foreldre og to brødre. Oppveksten lærte Thomas tidlig at om han virkelig ville noe, da var det helt opp til han selv å kjempe for det. Ingen av hans foreldre hadde utdannelse. Faren var vulkanisør, han arbeidet med alt av produkter med behov for gummibelegg. Moren var hjemmeværende, og hadde i tillegg til en rengjøringsjobb hun tok en dag i uken. Foreldrene hadde begge sin overbevisning om hvordan ting skulle gjøres. Men til deres forsvar: Når mennesker kommer fra små kår og har få muligheter i livet så gjør det noe med hvordan de ser på verden. Selv har Thomas aldri «tenkt stort», men har alltid vært opptatt av å skape noe av betydning.

TPH Flos Profil SH 1 e1644306557907

Nekter å gå rundt grøten

Han har vært direktør for Flos Norge siden 1998. Morselskapet er den italienske belysningsgiganten Flos SpA som ble grunnlagt i 1962.

Mange av de personlige egenskapene til Thomas, har utvilsomt bidratt til suksess i næringslivet. Han har sterk utholdenhet og er ekstremt målrettet. Men samtidig beskriver han seg selv som lite dømmende, lærevillig og kreativ.

– Å bli utfordret mentalt er enormt viktig for meg. Den lysten har alltid ført meg videre i forretningslivet. Ifølge en personlighetstest jeg har tatt, så er jeg ekstremt fokusert som leder. Min lederfilosofi er at alle ansatte må ha handlingsrom og fleksibilitet – ellers vil de miste motivasjonen. Mine ansatte må være på ballen, og vise at de tar utfordringer. Om de ikke tar et slikt ansvar, er jeg nok beintøff som leder. For om ikke de gjør det, hvem vil da gjøre det?

Les også: Ny i rollen – en utrolig god opplevelse

Han mener likevel at det er viktig å være åpen for nye tanker og ideer. Det er like viktig som utholdenhet og målrettethet. Dessuten er det enklere å skape gode nettverk og relasjoner ved å være en positiv og hyggelig person som folk liker å gjøre business med. Kombinasjonen av Thomas sin personlighet og oppvekst har ført han dit han er i dag. Han setter høye mål til seg selv og kan være kompromissløs. Han har ikke tålmodighet med mennesker som går rundt grøten, og som ikke tar fatt i sine utfordringer og problemer.

Privat er han ganske lik, og det er nok slitsomt. Privat er han også myk -egentlig veldig følsom. Det vet nok ikke så mange. Han er glad i å dele det han har med sine nærmeste. Det som gir Thomas mest tilfredsstillelse og energi på jobb, er muligheten til å være kreativ innenfor sitt felt. Han elsker å løse utfordringer og være en sparringspartner i samarbeid med designere og interiørarkitekter.

– I tillegg blir jeg utrolig stimulert når jeg ser at en ansatt som jeg har hatt troen på, virkelig slår ut i full blomst på jobb. Det er helt fantastisk, sier han.

Flos Norge har vært en viktig del av livet – i over 23 år. Thomas bygget opp foretaket med samboeren Rikke Mørk, og hun har lenge vært kreativ leder på alle prosjekter.

– Du kan godt si at Flos er som en form for «familiebedrift». Min businessfilosofi kombinert med Rikkes kultur- og designforståelse har skapt det firmaet som Flos er i dag. Vi er sammen om dette. Når jeg ikke er på jobb så betyr mine nærmeste alt. Det er Rikke og våre to barn. Før jeg traff henne var det kun min eldste bror Torben som virkelig føltes som familie, sier Thomas.

Hva er nøkkelen til kommersiell suksess?

Å skape en virkelig god merkevare og en kommersiell profil aldri er enkelt. Å tenke langsiktig og finne ut hva kundegruppen du henvender deg til er villig til å betale. Merverdi trenger ikke være billigst mulig – det kan være mye annet, sier han.

Thomas har alltid vært opptatt av å gi merverdi til kundene i Flos Norge. Målet må være at prosjekter ikke ferdigstilles før kunden er 100 prosent fornøyd. Han mener at det er dette som er drivkraften for fortsatt utvikling. Å skape merkevarer som er kommersielt interessante og som gir kundelojalitet, handler ofte om å skape noe unikt. Du må også være genuint interessert i kundenes behov, ifølge Thomas.

– Gode designløsninger kan ikke skapes i et vakuum. Derfor har mottoet til Flos lenge vært at design uten omtanke er som en kropp uten hode: Nytteløst. Et vellykket foretak må kunne skape skreddersydde løsninger. Løsninger som understreker og fremhever designprofilen som kunden vil ha, konkluderer han.

Han tror mange gründere gir for raskt opp, fordi de ikke får umiddelbar suksess. Kanskje må de nullstille seg, og løfte blikket bort fra eget produkt.

– For å lykkes på markedet er det viktig å finne sin nisje og være tydelig hele veien. Du må våge å ta deg nok betalt for arbeidet du gjør, og holde utgiftene nede. Men, og dette er viktig, du må ikke kun tenke på penger og profitt. Design skapes ikke med profitt som mål. God design skapes på basis av behov, lyst og passion.

Motivasjonen for å starte bedrift bør aldri være penger. Det er ikke mulig å skape en velfungerende virksomhet uten å ha forståelse eller interesse for bedriftsøkonomi, sier han.

– Det er viktig å være tilpasningsdyktig og kunne justere det du ønsker å tilby. Slik finner du enklere din nisje. Du kan ikke forvente å alltid få skryt når du driver en bedrift. Trenger du ofte å få ros og klapp på skulderen, så er du trolig ikke egnet til å være leder, sier han.

Evnen til å fortsette uansett hva som skjer, tror han ble grunnlagt i oppveksten. Fra han var liten gutt til han ble tenåring, ble Thomas mobbet. Igjen var det viljen til å stå på videre, som fikk ham gjennom årene med mobbing.

– Personligheten og hva du tåler senere i livet preges av miljøet du vokser opp i. I den tiden da jeg var barn, tok verken hjem eller skole tak i mobbing. Jeg måtte kjempe selv, og ble mobbet fordi jeg var «en stor gutt». Men senere suksess i både fotball og karate som gjorde at det til slutt opphørte, sier han.

Les også: Alle snakker om endringsledelse

Broren ga ham et bredere syn på livet

Forholdet til den 12 år eldre broren Torben, blir av Thomas beskrevet som identitetsskapende, personlig utviklende og veldig tett. Han lærte Thomas å se verden som stor, kompleks og spennende.

– Torben var virkelig et produkt av 60-tallet, og levde dette fullt ut – helt til sin død. Han var et blomsterbarn og en fri sjel. I en periode ble han til og med munk i Tibet, sier han.

Broren var hans nærmeste familie og bestevenn. I over 10 år spilte de afrokaribisk rock sammen i København, og hadde musikken som en felles, sterk interesse. Begge stod for perkusjonsinstrumentene. De spilte alt mulig: Timbales, congas, maracas, surdo, bongo og djembe. Dessverre døde Torben brått for 18 år siden. Han ble kun 53 år gammel.

Vi hadde et nært forhold og snakket sammen jevnlig. Det var Torben som kjente meg best, og som virkelig visste hvem jeg var. Min bror tok meg tidlig under sine vinger og ga meg tryggheten jeg ikke fikk av mine foreldre.

Fra Thomas var 20 år, og til han flyttet til Norge, hadde han alltid venner i alle samfunnslag. Torben var opptatt av at man måtte være åpen, pålitelig, nysgjerrig og lite dømmende. Hvordan du er med andre, det får du tilbake. Ofte mye sterkere også er min erfaring, sier han.

Søkte 130 ingeniørjobber uten hell

Han startet karrieren innen design og belysning lenge før direktørjobben for Flos Norge. Året var 1989. Thomas P. Sommerlund Hansen var 26 år og åpnet opp egen butikk for designbelysning i København: Spotlight. Konseptet gikk ut på å hjelpe privatpersoner med å velge ut god designbelysning etter deres smak og behov. Butikken var i sin tid den eneste i sitt slag i Skandinavia.

Egentlig var Spotlight-etableringen et delvis tilfeldig produkt av motgang. Det var vanskelige tider på arbeidsmarkedet på slutten av 1980-tallet, og Thomas søkte 130 jobber som ingeniør. Han kom på intervjuer, men fikk ikke et eneste jobbtilbud.

– Avslagene fikk han til å innse enda klarere at ingeniøryrket ikke var for han. Fighteren i meg våknet, og han ville heller skape noe selv. Faktisk er Thomas både utdannet bygningsingeniør og elektriker. Han arbeidet som elektriker i København på slutten av 1970-tallet i over 4 år.

– Det beste med jobben var at det var et fysisk arbeid, og med en del kompliserte oppgaver. Allerede som andreårslærling ble jeg sendt ut alene på jobber. Miljøet var jeg glad i: Alle for en, og en for alle, minnes han.

Ble tidlig interessert i design gjennom vennekretsen

Københavneren har hatt en sterk lidenskap for design, kunst og belysning helt siden han var veldig ung. Da han flyttet hjemmefra som 18-åring fikk han en fargerik omgangskrets tilknyttet design- og kunstnermiljøet i København.

– Alt fra industrielle designere og tekstildesignere, til tegnere og malere. Det miljøet preget og formet meg positivt. Menneskene jeg ble kjent med ga meg enda bedre forståelse for farger, skygger og tekstiler. I en periode fikk jeg stor interesse for malerkunst, og spesielt hurtigskisse-teknikk, såkalt krokitegning. Krokiteknikken er med på å utvikle en god følelse for rom og proporsjoner. Det fascinerte meg, sier han.

Design, farger og belysning påvirker mer enn øyet som ser, men også følelsene. Det skal aldri undervurderes, påpeker Thomas. Du har vel mange ganger gått inn i et rom og følt at det er så harmonisk der. Eller helt motsatt. Men du kan ikke helt sette fingeren på hvorfor. Likevel er det jo alltid farger, design og belysning som påvirker hva du føler når du befinner deg i et rom.

5 fakta om Flos Norge

  1. Flos Norge ble stiftet i 1998. Thomas og samboer Rikke Mørk bygget selskapet opp sammen. Selskapet har utspring i den italienske belysningsgiganten Flos SpA som ble stiftet i 1962.
  2. I 2020 hadde Flos Norge en omsetning på 85 millioner kroner. Totalomsetning siden oppstarten i 1998 er over 1,3 milliarder kroner.
  3. Flos Norge er totalleverandør på over 5000 belysningsprosjekter siden 1998. Eksempler er Clarion Hotel The Hub Oslo, Hotel Vila Copenhagen og Clarion Hotel Helsinki.
    Et av de mest iøynefallende lysende oppdragene i Norge, er det gigantiske kunst-uteskiltet, «Bergen?», produsert for Avinor Bergen Airport fra 2017.
  4. Flos Norge ble i 2018 valgt som «Project Supplier Of The Year» for alle Nordic Choice-hotellene i Skandinavia.
  5. Flos Norge har 15 år på rad fått topp kredittrating. Selskapet scorer høyt på økonomistyring, firmastruktur og omdømme.

God design gir mindre bruk og kast

Thomas har en klar overbevisning: Virkelig gode designprodukter kan gi mindre bruk og kast. Slik kan god design være både bærekraftig og miljøvennlig.

– Trendy produkter går av moten etter få år. God design går aldri av moten. I prinsippet er god design udødelig. Fordi designprodukter er mer kostbare og har bedre kvalitet, vil de verdsettes høyere, sier han.

– Design som er enkel, liker jeg godt. Selv om jeg gjerne kan sette pris på mange ulike stilarter. Jeg er veldig glad i design fra 1950- og 1960-tallet.

Kopiprodukter mener han representerer en manglende respekt for originalene, og for kunstneriske ideer og produkter.

– Kopiprodukter er rett og slett tyveri av andres harde arbeid, kreativitet og innsats. De har sjeldent samme kvalitet og holdbarhet, sier han.

Som en av de fremste leverandører av designbelysning i Norden, men blant de største globalt, har Flos-selskapene over 20 kjente designere i sin portefølje. Blant annet det italienske brødreparet Achille og Pier Giacomo Castiglioni, franske Philippe Starck og britiske Jasper Morrison.

Originalene er virkelig originaler. Thomas har møtt og tilbrakt tid sammen med både Achille Castiglioni, Jasper Morrison og Philippe Starck, da de var på besøk i Norge.

– Philippe Starck var virkelig en spennende personlighet. Gjennom samtaler så utfordret han til stadighet «det som er» med ideer om «det som kan bli». Tenk på hvor viktig det er at noen utfordrer og går foran, sier han.

Verden trenger originaler – produkter og mennesker

Thomas sier at han fortsatt ønsker å være én av de som utfordrer: En original.

– Jeg er stolt av det vi har skapt, av produktene våre og folkene som står på – hver dag. Jeg er likevel ikke 100% fornøyd. Det er dette som gir drivkraft for fortsatt utvikling, og det er det som gir livet ekstra spenning – og mening, avslutter han.

New call-to-action