«Ny teknologi setter fart på revolusjonen innen lederutvikling, og bidrar til forbedret kvalitet, økt tilgjengelighet og en langt mer effektiv utdanning enn hva vi har sett til nå» skrev vi i en artikkel datert 24 februar 2020, ett par uker før Corona gjorde sitt inntog for fullt. Men hvordan gikk det egentlig med dette etter Corona?  

Lederutvikling

Knut Arild Fjeldvik EvensenStyreleder FRONT Leadership

Det var 5 trender som ville sette fart på EdTech-revolusjonen:  

 1. Mer tilgjengelig undervisning
  Online learning gjør undervisning mer tilgjengelig for millioner av mennesker over hele verden.  
 2. Mer data-drevet innsikt
  Big data, maskinlæring og kunstig intelligens brukes til å finne ut hvor studentene trenger mer hjelp og hvilken form for hjelp som er mest effektiv. 
 3. Personlig tilpasset undervisning
  Mer data-drevet innsikt fører også til mer skreddersydd innhold tilpasset den enkeltes lærebehov. 
 4. Engasjerende undervisning
  Teknologi gjør at studentene kan trene virtuelt på det de lærer. Det åpner for at de kan «lære ved å gjøre», fremfor å bare sitte passivt å motta ny informasjon. 
 5. Automatiserte undervisningsinstitusjoner
  Skoler og undervisning vil bare fortsette å bli automatisert etter som smarte digitale verktøy blir inkorporert, undervisning vil bli mer skreddersydd og tilpasset den enkelte.  

 

Endring over natten 

På mange måter føles det litt uvirkelig og merkelig å skulle skrive om dette over ett år etter at landet ble lukket ned under pandemien. Alt vi så på som fremtidige trender for 12 måneder siden er i dag en helt naturlig del av vår hverdag innen lederutvikling. Det har skjedd en ekstrem endring og økt modenhet rundt EdTech som følge av Corona. Og alt skjedde nærmest over natten, i hvert fall i løpet av veldig kort tid.  

Les også: 5 toppledere deler: Hvordan har pandemien endret måten vi leder på?

 

Hjemmelæreren 

Jeg er selv far til to skolegutter som gikk fra 100% fysisk skole på fredag til 100% Teams-basert undervisning påfølgende mandag. Det var en del usikkerhet hvordan dette egentlig ville gå, «vi må nok gi det litt tid» husker jeg foreldre og lærere snakket oss imellom. Der tok vi feil. Vi trengte ikke tid. Vi trengte kun lisenser.  Vi bare hoppet i det, og det virket. OK, jeg innrømmer at jeg til en viss grad var «hjemmelærer» (eller egentlig mest en praktisk tilrettelegger og assistent) med yngstemann de første ukene, men selve undervisningen/læringen foregikk sømløst med kvalitet mellom skole og elev på digitale flater. Det var opptelling på morgenkvisten ved at eleven viste «tommel opp» i chatten, det var gruppeoppgaver elevene imellom hvor de diskuterte alt fra meningen med livet til tunge miljøvernspørsmål. Det så overordnet ut til at den faglige effektiviteten i skolehverdagen økte, men selvsagt på bekostning av det sosiale ved at elever og lærere ikke møttes fysisk lenger.  

 

Økt modenhet 

Pandemien har påvirket lederutvikling og næringslivet på samme måte som i skolesektoren. For FRONT Leadership er bruk av teknologi ikke drastisk endret etter Corona. Vi er «født digitale» for 5 år siden og har bygget selskapet og forretningsmodellen rundt digital lederutvikling fra dag en, mange år før pandemien traff oss. Inntrykket er dog at de fleste av våre konkurrenter raskt måtte snu seg rundt for å tilby eksempelvis digital læring og kurs i avstandsledelse. Deres fysiske arena forsvant over natten, hva gjør man da? Jo, man tilpasser seg virkeligheten.  

 

Den nye normalen 

I dag ett år etter er det vel knapt nok noen (hverken leverandører eller kunder) som bestrider at bruk av teknologi også innen ledertrening fungerer utmerket. Vår opplevelse som leverandør er til og med at kundene anser digital læring som den nye normalen, at digital ledertrening oppfattes som effektivt og bærekraftig, noe man enkelt kan tilpasse og skreddersy inn i egen organisasjon og etter eget behov. Til tross for at vi også bet negler og var usikre på fremtiden torsdag 12. mars 2020, fikk vi allerede en ny bestilling den 13 mars. Dagen etter nedstengningen. Det ga oss økt selvtillit og optimisme i en usikker tid.  

 

Skjerm-tretthet 

Det som utfordrer oss digitale ledertrenere i dag etter ett år foran en skjerm, er en utbredt skjerm-tretthet for brukerne. Det er derfor avgjørende å krydre undervisningen på en slik måte at man engasjeres, motiveres og drives fremover. På denne måten har Corona på en positiv måte også utfordret og påvirket oss i FRONT Leadership. I dag tilbyr vi eksempelvis lederutvikling med ledersimulatorer, digitale oppstartssamlinger med innslag av lek og praktiske øvelser, digitale makkerpar-øvelser og skreddersydde program som passer til nettopp din nyansatte leder.   

 

Lederutvikling i front 

«Det er vanskelig å spå, spesielt om fremtiden» sies det. Det som ikke er spesielt vanskelig å spå er stadig mer bruk av teknologi innen ledertrening. Men for å utligne skjerm-tretthet og ikke minst tilfredsstille menneskers iboende trang til sosialisering kreves det at teknologien brukes rett ved å engasjere og skape indre motivasjon hos den enkelte. Både innhold, funksjonalitet og utforming er her avgjørende. Teknologien må også legge til rette for å fasilitere fysisk samspill og oppgaver mellom elever, og være utviklet slik at den enkelt kan tilpasses ulike situasjoner og personlige behov. 

FRONT Leadership har spesialisert seg på digital ledertrening helt fra oppstarten, men det siste året har bragt oss raskere enn forventet inn i neste modenhetsfase i selskapets utvikling. Vi bruker teknologien på en annen måte enn tidligere, og vi bruker ny teknologi for å møte etterspørselen og våre kunders forventninger. 

Vår ambisjon er å være i front ved å være kundenær og utvikle oss videre sammen med markedet. Alle de 5 trendene vi snakket om som fremtiden for ett år siden har truffet oss raskere enn forventet og er i dag standarden i markedet.  

La deg inspirere, last ned HR-intervjuet her!