Både kunnskap og erfaring er nesten bortkastet uten denne siste, viktigste ingrediensen dersom man skal vokse som leder. 

Det er sjelden ambisjonene det er noe galt med når noen tar på seg lederrollen. En leder er ofte (men selvfølgelig ikke alltid) en person som trives i høyt tempo og med mye ansvar.

Som lederutvikler skulle man tro det er en ganske takknemlig posisjon å være i. Men til tross for alt du investerer i kurs, bøker og plussabonnement på Ledernytt, opplever du kanskje at mye likevel blir omtrent som før.

Vi har sammenlignet det å være lederutvikler med det å være gartner. En leder må dyrkes, vannes og få litt plass i solen. Men det aller viktigste for å få noe til å vokse er hverken kunstgjødsel eller opphold på konferansehotell; det er tid.

Refleksjon er vanskelig fra innsiden av hamsterhjulet

Jeg minnes en leder jeg jobbet med å veilede for en tid tilbake, som i likhet med mange hadde en supertravel hverdag. Det gikk sjelden en dag uten at det var minst to møter han skulle være i samtidig. 

Dette var langt fra en uerfaren leder, men livet i hamsterhjulet gjorde at det ble lite tid til refleksjon. Så jeg satte et krav – to ganger i uka skulle han rydde kalenderen i en halvtime, og kun gå over hva han brukte tiden på, hvor godt det fungerte, og hva som gikk an å gjøre annerledes.

Han stilte seg først på bakbeina: En hel time i uka, når han allerede hadde altfor få timer i døgnet, var hardt å svelge! Men etter en måned kom han tilbake, med mye lavere skuldre, og fortalte at han hadde innsett hvilke av alle møtene som var nødvendige – og hvilke det gikk an å droppe.

Les også: Hvilke ledere har du i drivhuset ditt?

Tid til refleksjon er nøkkelen til å vokse som leder

Det er lett å tro at vi automatisk lærer av erfaring, men det gjør vi faktisk ikke. Med mindre vi setter oss ned og tenker over hva vi opplevde, og hva vi vil gjøre annerledes fremover, så ender vi fort opp i akkurat samme spor som før.

Dette er langt fra unikt for ledere, men de er ekstra utsatt siden hverdagen ofte er så travel. Det blir derfor din jobb som lederutvikler å tvinge lederne i staben din til å ta et skritt tilbake og tenke seg om – uansett hvor mye de har på agendaen.

Noen spørsmål det kan være smart å stille, er for eksempel:

  • Hvilke konkrete ting vil jeg gjøre annerledes i hverdagen?
  • Hva slags situasjoner gjør at jeg glemmer å følge opp målene mine?
  • Er det noen tilbakemeldinger jeg ofte får, som jeg har avfeid?
  • Hva slags feller pleier jeg å gå i når jeg er på autopilot?
  • Er det noe jeg bruker mye tid på som gir lite resultater?

Når vi jobber aktivt med spørsmål som dette, blir vi også mer bevisst på dem utenfor den dedikerte refleksjonstiden. Plutselig gjør vi ting annerledes, heller enn å bare snakke om det.

Lærende tankesett: Tro på at forandring er mulig!

Men vent litt! For å lykkes med refleksjon rundt egen praksis, er det viktig å ha tro på at du ikke er låst i mønstre du sitter fast i i dag. Du har sikkert hørt om fixed vs. growth mindset – eller låst kontra lærende tankesett om vi skal utvise litt mer nasjonal stolthet i språkbruken. 

Et lærende tankesett er rett og slett en holdning om at det går an å endre seg om man vil. Selv om vi er helt på trynet dårlig til noe i dag, er det bare å øve seg. Vi blir kanskje ikke best i verden, men det skal godt gjøres å ikke bli bedre.

Samtidig handler det om å bruke tiden smart. Skal du bli en flink fiolinist, nytter det ikke å prøve seg fritt fram på instrumentet, eller å bare spille stykker du kan fra før. Du må identifisere hva du vil lære deg – som du ikke kan! – og sette av tid til (ofte kjedelige) øvelser. 

Se på refleksjonsstunden som å øve jevnlig på skalaer – først da kan lederne gå ut på scenen og få det aller beste ut av medarbeiderne sine.

Ta testen – finn din lederstil